A tavalyi év legizgalmasabb új magyar startupjait már korábban összegyűjtöttük, azonban globális szinten sem maradhat el a legkiemelkedőbb 2016-ban indult startupok bemutatása. A Business Insider összegyűjtött 27 olyan 2016-ban induló innovatív vállalkozást, amelyek a legnagyobb globális tőkepiaci szereplők szerint nagy növekedési potenciállal rendelkeznek. Ezek közül az alábbiakban bemutatunk öt izgalmas startupot, amelyek a fősodorbeli projekttípusokhoz képest (pl. újabb közösségi médiafelület, jól ismert alkalmazások továbbfejlesztett változata) kissé kilógnak a sorból, és a jövőben akár többet is hallhatunk róluk. A teljes listáért a Business Insider cikkét ajánljuk elolvasásra. Nucleus – A leghasznosabb otthoni technológia Az Amazon által támogatott Nucleus olyan érintőképernyős eszközt fejlesztett ki, amelyet bárhol elhelyezhetünk otthonunkban, az Amazon Alexa technológiájának köszönhetően pedig képes reagálni a hang alapú parancsokra. A Nucleus lehetővé teszi továbbá a hang és videó alapú chatet a szobák között. A Nucleusszal rendelkező háztartások pedig akár egymással is kommunikálhatnak. A Nucleus augusztusban került piacra, és már az első napon az összes elkelt az Amazonon.

Modsy – Hogyan fognak mutatni a bútorok a szobában? A Modsy innovatív technológiájának köszönhetően lehetővé teszi felhasználói számára, hogy megnézzék a megvásárolni kívánt bútorokat a saját virtuális házukban, mielőtt megvásárolnák azokat. A program átalakítja a berendezni kívánt szobáról készült képet egy online modellé, amely leginkább a „The Sims” nevű játék felületéhez hasonlít. Ezt követően testre szabhatjuk „virtuális” lakásunkat tetszőleges bútorainkat újakra cserélve.

Grail – A rák minél korábbi diagnosztizálásáért A DNS-szekvenálás (DNS szekvenciális sorrendjének meghatározása) technológiáját kifejlesztő Illumina felállított egy csapatot annak érdekében, hogy kifejlesszenek egy vértesztet, amellyel a rák összes fajtája a lehető legkorábbi stádiumban diagnosztizálható. Az Illumina technológiáját alkalmazva a Grail célja a keringő nukleinsavak mérése. Ezek a DNS azon részére utalnak, amelyek a vérsejteken kívül, a vérben keringenek. Mivel DNS-ünk nagy része a sejtekben található, a tudósok a keringő nukleinsavakat a rák és más betegségek tesztelésére alkalmazzák. Összességében a Grail fő célja, hogy létrehozzon egy univerzális rák-szűrővizsgálatot, amellyel a korai stádiumban lévő betegségek jó eséllyel gyógyíthatóvá válnak. A Business Insider felsorolásában ez a projekt vonta be az egyik legnagyobb méretű tőkeforrást, összesen 100 millió dollárt (a legnagyobb összeget egyébként egy okos gyümölcslé-készítő gép, a Juicero kapta, több mint 118 millió dollárt). Accompany – Saját személyzeti főnök mindenkinek Az Accompany azt ígéri, hogy applikációjával mindenki szerezhet magának saját személyzeti főnököt, aki a meetingek előtt egyfajta személyi dossziét bocsát a rendelkezésünkre. Az Accompany segít abban, hogy gyors és lényegre törő információt szerezzünk aktuális tárgyalópartnerünkről, beleértve a szakmai múltját, közösségi médiában közzétett posztjait, valamint a munkahelyéről elérhető legfontosabb információkat. Ezáltal megkímél minket a fontos meetingeket megelőző hosszú kutatómunkától.   Allbirds – A világ legkényelmesebb cipője A kockázatitőke-befektetők által csak „a világ legkényelmesebb cipőjének” titulált Allbirds edzőcipő márciusban debütált. Az Allbirds merinói gyapjúból készül, amely az új-zélandi alapítók szülőföldjéről származik. A gyapjút a divat egyik fővárosában, Milánóban dolgozzák fel. A gyártáseredménye egy elképesztően kényelmes edzőcipő, amelynek viselése során az ember úgy érzi, mintha felhőkből készült papucsban sétálna – legalábbis a Business Insider szerzői szerint. Fotók forrása: 1. fotó, 2. fotó [post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]