A World Economic Forum (WEF) elkészítette az első olyan tanulmányt, amely egyes országok negyedik ipari forradalomra és a vele együtt járó változásokra való felkészültségét vizsgálja. Megijedni nem kell a hazai cégeknek, készülni annál inkább! A negyedik ipari forradalom újfajta kihívások elé állítja a termelő cégeket, hiszen a digitalizáció, a robotizáció merőben megváltoztatja az eddig jól működő gyártási módszereket. A változás mértéke és sebessége minden eddiginél komplexebbé teszi az olyan, korábban is kihívást jelentő feladatokat, mint a produktivitást és növekedést elősegítő stratégiák bevezetése. A tanulmány az országok összemérhető gazdasági eredményeit hasonlítja össze, ez alapján pedig elemzi és szemlélteti a nemzetgazdaságok jelenlegi felkészültségét az Ipar 4.0 megoldásokra, valamint a változásokkal együtt járó potenciális lehetőségekre és kihívásokra. Az elemzés két fő tényezőt vizsgál: a jelenlegi termelési struktúrát az ipari termelés komplexitása és volumene alapján, valamint a termelést befolyásoló makrotényezőket, amelyek az Ipar 4.0-s megoldások elterjedéséhez szükséges technológiai, gazdasági vagy társadalmi mutatók, mint például a lakosság iskolázottsága vagy a fenntartható erőforrásfelhasználás.

Forrás: World Economic Forum, A.T. Kearney

A jelenlegi termelési struktúra (horizontális tengely a lenti grafikonon), valamint a termelést befolyásoló tényezők (vertikális tengely) eredményei alapján a 100 vizsgált országot négy kategóriába sorolták:

Forrás: World Economic Forum, A.T. Kearney

Magyarország helyzete A vizsgált szempontok alapján Magyarország a hagyományos gazdaságok kategóriájába esett. A kategórián belül ugyanakkor Magyarország kapta az egyik legmagasabb pontszámot mind a termelési struktúra (a jelenlegi gyártás komplexitása és volumene), mind a termelést befolyásoló tényezők (többek között az Ipar 4.0 megoldások bevezetéséhez szükséges humán és finanszírozási feltételei) tekintetében.

Forrás: World Economic Forum, A.T. Kearney

A tanulmány szintén megállapítja, hogy valamennyi hagyományos gazdaságban, így Magyarországon is nagy súllyal rendelkeznek a relatíve olcsó munkaerő miatt odatelepített gyárak. A jövőre nézve azonban fennáll a veszély, hogy bizonyos vállalatok még olcsóbb munkaerőpiacra vándorolnak. Ahhoz, hogy a továbbiakban Magyarország sikeresen alkalmazkodjon a negyedik ipari forradalomhoz, elengedhetetlen a munkaerő folyamatos képzése, valamint a technológiai megoldások fejlesztése. Utóbbihoz nyújt segítséget az Irinyi II. Kockázati Tőkealap, amely az ipari szektor nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásainak terveit finanszírozza. [post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]