szechenyi_2020_logoA következő években nem fognak szűkölködni forrásbevonási lehetőségekben a magyar kis- és középvállalkozások. Azon túl, hogy részben a Széchenyi Tőkebefektetési Alapnak köszönhetően újabb jelentős mértékű kockázati tőke megjelenése várható a magyar tőkepiacon, számos pályázat és hitelprogram is elindul 2017-ben. A közép-magyarországi startupok finanszírozását célzó pályázat, valamint a legnépszerűbbek közé tartozó két kapacitásbővítő pályázat mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium tíz, hitellel kombinált támogatási program elindítását jelentette be, közel 540 milliárd forint összértékben.

Az NGM által bejelentett tíz új európai uniós hitel- és vissza nem térítendő támogatással kombinált hitelprogramot 2017 februárjától lehet majd igényelni az MFB pontokon. A GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) és a VEKOP (Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program) keretében meghirdetett programok a kapacitásbővítés, az infokommunikációs fejlesztések, a kutatás-fejlesztési tevékenységek, az energiahatékonysági beruházások és a komplex élelmiszeripari beruházások finanszírozását célozzák.

Az 540 milliárd forintos program a következő pályázati- és hitelkonstrukciók mentén valósul meg (a feltételek és további részletek a palyazat.gov.hu oldalon, az egyes konstrukciók kódjára kattintva érhetők el):

A kapacitásbővítő beruházások támogatását célzó pályázatokról, valamint a startup inkubátoroknak szóló „Innovációs ökoszisztéma” pályázati programról itt írtunk bővebben.