szechenyi_2020_logoA december elején megjelent, összesen több mint 40 milliárd forint értékű, vállalkozásfejlesztést célzó uniós pályázatoknak elsősorban a pest megyei startupok, valamint a vidéki kis- és középvállalkozások örülhetnek. Előbbiek számára jó hír, hogy a vidéki inkubátorok támogatása után a Nemzeti Kutatás Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) a közép-magyarországi startup ökoszisztéma fejlesztését is megcélozza egy pályázattal. A kkv-k pedig január közepétől nyújthatják be termelési kapacitásuk bővítését, valamint kapacitásbővítő beruházásaikat érintő pályázataikat.

1. Közép-magyarországi startupok közvetett támogatása

A konvergencia régióban korábban meghirdetett, összesen 5 milliárd forintos keretösszegű „Innovációs ökoszisztéma” (Öko_16) pályázati programban az ország különböző pontjain 8 inkubátort választottak ki (erről itt írtunk bővebben). Az NKFIH ezt a pályázatot terjesztette ki a közép-magyarországi régióra, 1,5 milliárd forintos keretösszeggel. A lehetőség a már működő, tapasztalattal rendelkező, piaci inkubátorok és új inkubátorok előtt is nyitva áll. Arra érdemes figyelni, hogy a pályázatok beadási határideje meglehetősen közel van, 2017. január 15-én. A nyertes inkubátorok hozzájárulnak ahhoz, hogy Közép-Magyarországon is kialakuljanak ígéretes innovatív ötletek felkutatását, fejlesztését és finanszírozását lehetővé tévő közösségi és képzési bázisok, amelyek fontos szerepet játszanak majd a startupok anyagi és szakmai támogatásában.

Az inkubátorok 300 és 500 millió forint közötti összegű vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek, tehát az 1,5 milliárd forintos keretből a központi régióban legalább 3, legfeljebb 5 pályázó inkubátor kaphat támogatást. Az inkubátoroknak a nyertes pályázáshoz rendelkezniük kell a teljes támogatási összeg legalább 20 százalékának megegyező saját összegű tőkével. Feltétel, hogy a pályázók kizárólag olyan startup vállalkozásokat mentorálhatnak, amelyek székhelye, telephelye vagy fióktelepe a központi régióban található, és tevékenységüket is ott fogják végezni.

A nyertes inkubátorok maguk dönthetnek a startup projektek kiválasztásáról és ezek egyéni elbírálás függvényében történő, különböző mértékű finanszírozásáról. Az elnyert támogatások legfeljebb 20 százalékát számolhatják el az inkubátor közvetlen működési költségeire, legalább 80 százalékát pedig kötelezően az egyes startupoknak kell továbbutalniuk. A konvergencia régiót célzó korábbi, „Innovációs ökoszisztéma” című felhívásra összesen 44 pályamunka érkezett be, ezek közül végül 8 kapta meg az NKFIH szakmai támogató véleményét, amely ahhoz szükséges, hogy a pályázók a projektterveket benyújthassák az ezeket elbíráló Irányító Hatósághoz.

Az elbírálási rendszer a friss felhívásban is hasonló a korábbihoz, a döntés fontos szempontjai közé tartozik például az üzleti terv és a helyi startup ökoszisztéma építésére, fejlesztésére vonatkozó terv kidolgozottsága. Az egyes startupok pedig ezután a nyertes inkubátorok által kiírt pályázatokon indulhatnak, hogy fejlesztésre, képzésre és piacra lépésük támogatására támogatást nyerjenek el.

2. Vidéki kis- és középvállalkozások közvetlen támogatása

Meghirdették a magyar vállalkozások körében legnépszerűbb két gazdaságfejlesztési pályázatot, amelyek együttes keretösszege 39 milliárd forint. A pályázaton mikro-, kis- és középvállalkozások indulhatnak, a nyertes pályázók a támogatást jellemzően új eszközök beszerzésére, IT-fejlesztésre, infrastrukturális és ingatlan beruházásokra, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítására, valamint online megjelenés kialakítására használhatják fel. A támogatási kérelmeket mindkét pályázat esetében 2016. január 16-tól lehet benyújtani.

A „Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése” (GINOP-1.2.1-16) című pályázat keretösszege 18 milliárd forint. Az igényelhető, vissza nem térítendő támogatás összege minimum 25, maximum 250 millió forint, legfeljebb 50 százalékos támogatási intenzitás mellett. A támogatott kérelmek száma 150 és 250 közé várható. A pályázat során új eszközök, gépek beszerzésére, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítására, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására, információs technológia-fejlesztésre és online megjelenés kialakítására, illetve új eszközök, gépek beszerzéséhez, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakításához kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzésére igényelhetnek támogatást a pályázó cégek. A projekt keretében kizárólag a TEÁOR besorolás szerinti feldolgozóipari tevékenységek fejleszthetőek. További információk ezen a linken találhatók.

A „Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása” (GINOP-1.2.2-16) című pályázat keretösszege 21 milliárd forint. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 5, legfeljebb 25 millió forint, legfeljebb 50%-os támogatási intenzitás mellett. A támogatott kérelmek száma 1000 és 2000 közé várható. A pályázat során új eszközök, gépek beszerzésére, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítására, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására, információs technológia-fejlesztésre és online megjelenés kialakítására (domain név regisztráció és hozzá tartozó webtárhely, honlapkészítés) igényelhetnek támogatást a pályázó cégek. További információk ezen a linken találhatók.