Széchenyi Tőkealap - tőkejuttatás kiválással vagy jogutódlással létrejövő induló vállalkozásoknakÚj tőkebefektetési konstrukciói keretein belül a Széchenyi Tőkealap elérte az Európai Bizottságnál, hogy induló kisvállalkozásokba is fektethessen tőkét. Természetesen, nem klasszikus start-up cégekről, és nem is kiemelten innovatív vállalkozásokról van szó, hiszen ezek megerősítésére a JEREMIE alapok szolgálnak. Az SZTA célja az, hogy stabil, sikeres vállalatokból kialakuló, vagy azokból külön cégként kiváló piacképes újoncok fejlesztését támogassa. Ez a piaci rés korábban nem kapott célzott megerősítést, pedig potenciál bőven akad a hagyományos iparágakban is – ilyen például a piacra frissen berobbant magyar közönségkedvenc, a BITE Bakery is.

Az induló fázisban lévő vállalkozások számára megnyíló lehetőség meghirdetésével valójában nem távolodtunk el eredeti kereteinktől; sokkal inkább elértük, hogy egy-egy ígéretes projekt ne csak hazai tulajdonosa vagy anyavállalata révén, hanem saját jogán, saját profiljával is részese lehessen egy tőkebefektetéssel elért sikertörténetnek, méghozzá a lehető legrugalmasabb feltételekkel. A meglévő stabil, külső tulajdonosi, vezetői, szakmai és piaci háttér így továbbra is feltétel, de a többi követelményt most induló mikro- és kisvállalkozásokra szabhattuk, miközben a kihelyezhető tőke felső határát a többi új konstrukciónkhoz tartozó legmagasabb, 750 ezer eurós összegnél húzhattuk meg.

Az SZTA 75 ezer és 750 ezer euró közötti összegben fektethet be olyan induló kisvállalkozásokba, amelyek stabil, sikeres hazai cégekből ágaznak le és önállósulnak, így tulajdonosuk révén már a kezdet kezdetén rendelkeznek piacismerettel, bevált üzleti modellel és szakmai háttérrel. A könnyítések a valódi magvető vállalkozásoknál megszokott keretek között szintén jelentősek: nincs cégtörténet-elvárás, nincs létszám-elvárás, és nincs előre megszabott éves árbevétel-elvárás sem. Ezen túl, a befektetéshez kapcsolódhat tagi kölcsön, ami a befektetett összeg 25 százaléka lehet.

Az SZTA idei befektetési projektje révén kapott szárnyra a BITE Bakery, amely akár az induló vállalkozásoknak szóló új konstrukció iskolapéldája is lehetne. Tőkevonzásának titka abban állt, hogy a sikeres magyar vendéglátóipari gépgyártó és forgalmazó, a Termotechnika vállalatcsoport leányvállalata, a Crown Foods Kft. évtizedes kiskereskedelmi hálózatépítési és irányítási tapasztalattal rendelkezett. A vendéglátóipari gépek és az országos kiskereskedelem összekapcsolása – és ezzel egy saját márka és étteremlánc létrehozása – a meglévő szaktudással és cégvezetési tapasztalattal együtt is forradalmi ötletnek tűnt, hiszen nagyon komoly előkészítést igényelt. Mégis, egy befektető számára mindig különlegesen vonzó lehetőség, ha egy cég ilyen erős „házon belüli” szinergiákra tud építeni, saját iparágán belül új vertikumba lépni, vagy kapcsolódó szakterület felé bővülni. Többek között ilyen induló kisvállalkozások lehetnek az SZTA következő befektetési célpontjai.

A Széchenyi Tőkealap befektetési konstrukcióiról a honlapunkon tájékozódhat, ahol megtalálja a kapcsolódó dokumentumokat.

Alábbi bejegyzéseinkben az SZTA-nál elérhető konstrukciókról, illetve az uniós forrásból finanszírozott tőkebefektetések jogi-gazdasági kereteiről olvashat:

Az Európai Bizottság jóváhagyásával négyszeresére bővülhet az SZTA egyedi befektetési kerete
Egy helyett négyféle befektetési lehetőség az SZTA-nál
Szabályozási kisokos: hol nézhetünk utána annak, hogy vállalkozásunk kaphat-e tőkét?