Tiszta lappalAz előzetes jogi átvilágítás a tőkebefektető felelőssége, amit komolyan is vesz. Ezért van az, hogy aki még nem esett át rajta, jobban fél tőle, mint egy diák az első egyetemi vizsgaidőszaktól. De mi a valóság?

A tisztánlátás egy induló közös projektnél az egyik legfontosabb, hiszen csak így kaphatja meg egy feltörekvő cég a legnagyobb esélyt a sikerre, és a befektető is így remélheti a lehető leghatékonyabb megtérülést.

A nem kellően tisztázott jogi helyzet, a tulajdonviszonyokban rejlő buktatók, a feltáratlan peres ügyek, a hiányzó engedélyek, a nem megfelelő munkaszerződések vagy rendezetlen tagi kölcsönök mind egy-egy banánhéj, amelyen később elcsúszhat a legjobb üzleti lehetőség is. Ezt mindenki belátja, mégis, sok cégvezető számára külön stresszforrás egy alapos jogi átvilágítás.

A közelmúltban volt rá példa, hogy több százmilliós tőkebefektetést kellett leírni, mert a befektető társaság nem ellenőrizte kellően a céggel kapcsolatos jogi eljárásokat. Csakhogy a cégvezető a tőkebefektetési döntés előtt nem mutatott be egy fontos levelet, s a befektetésről szóló szerződés aláírását követő napon bejelentették, hogy felszámolási eljárás indult a cég ellen. Mindez azonban megelőzhető alapos ellenőrzéssel, őszinte kommunikációval és a közösen kialakított szabályok megfelelő követésével – félni nem attól kell, ami időben kiderül, hanem attól, ami a kockázat ellenére rejtve marad.

Azok, akik már megtapasztalták ezt a befektetés-előkészítési folyamatot, azt állítják, közel sem olyan ijesztő, mint egy orvosi kivizsgálás vagy az említett vizsgaidőszak. Ez ékes bizonyítéka annak, hogy valójában nem a folyamattól tartózkodtak, hanem az ismeretlentől.

Azért, hogy minél több vezető számára legyen ismerős és áttekinthető, nézzük meg, mi a lényege egy ilyen átvilágításnak a Széchenyi Tőkebefektetési Alapnál, és milyen dokumentumokra, adatokra terjed ki.

A jogi átvilágítás a következő alapvető tételekből áll:

A tőkét befogadó társasággal egy úgynevezett indikatív term sheet-et állítunk össze, mely előzetes lehetőséget ad minden részlet tisztázására, ugyanakkor a vállalkozás megismeri az együttműködés feltételeit. Az ezt követő befektetési döntés és a véglegesített term sheet aláírásáig mindkét félnek bőven van ideje, hogy alaposan átgondolja a közös jövőt, finomítsa a feltételeket és kijavítsa az átvilágítás által feltárt problémákat.

A jogi átvilágítás nemcsak a befektetőnek, hanem a vállalkozásnak is hosszú távú eredményt hozhat. Volt olyan átvilágítás, amelyet – más okokból – nem követett befektetés, de a feltárt problémák kezelése által a vállalkozás működése szabályozottabbá vált, folyamatai átláthatóbbak lettek és az ügyvezetés számára ezzel időt takarított meg. Ezen túl, az átvilágításnak köszönhetően a vállalat egy későbbi ellenőrzés, vizsgálat során is pozitívabb képet nyújthat.

Befektetéstől függetlenül bátran ajánljuk, hogy bizonyos időközönként – legalább ötévente egyszer – világíttassa át vállalkozását akár jogi, akár működési szempontból, mert nem túl sok pénzből jelentős megtakarítást hozhat a cége számára.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]