rekordMagyarország egyik legjelentősebb pénzügyi, befektetői csúcstalálkozóján, a Venture Capital Summiton számos neves piaci szereplő mellett a Széchenyi Tőkealap is képviseltette magát. A konferencia remek lehetőséget biztosított arra, hogy az Alap megmutassa a 2015 végén lejáró tőkekihelyezési időszakban megvalósított stratégiáját, rámutatva arra, hogy kisebbségi tulajdonosként, illetve csendestársként is van lehetőség egy már több mint 70 tagú cégportfólió kezelésére.

A hazai befektetői piacon egyedülálló méretű portfólió Magyarországon sokrétű feladatok és döntések elé állítja a Széchenyi Tőkealapot, kikövezve az utat a következő, hasonló felépítésű tőkealapok működtetéséhez. Jelenleg a napi feladatok közé több mint 60 cég vagyonkezelése, illetve további 30 új tranzakció realizálása tartozik, amely feladatok az összes idei kihelyezés után csak bővülni fognak. A feladatok kiterjedtsége és komplexitása folyamatos aktív jelenlétet, illetve a portfólió teljes ismeretét, illetve átlátását követeli meg, ami nehezen teljesíthető erre a célra kifejlesztett, a vagyonkezelést támogató rendszerek nélkül. A befektetési döntések mennyiségét az alábbi számok jól kifejezik:

A vagyonkezelési stratégia megalkotása során több szempontot is figyelembe kell venni. Az SZTA céljából, termékeiből kifolyólag a stratégia kisebbségi tulajdonosi szerepre épül. Elsősorban a befektetési célvállalat privát tulajdonosait és menedzsmentjét tartja az elsőszámú kivásárlóknak, amihez növekedési tartalékot képez a cég számára. Továbbá nagyon fontos, hogy transzparens és szabálykövető legyen.

Amellett, hogy a vagyonkezelés hatékonysága érdekében egységesen kell meghatározni a stratégiát, nem szabad elfeledkezni arról, hogy valamennyi cég különböző felépítésű, eltérő helyzetben van és a kitűzött céljai sem ugyanazok, tehát minden egyes vállalatnál eltérő döntési helyzetek merülhetnek fel. Éppen ezért kiemelt fontosságú, hogy az Alap valamennyi portfóliócégéről folyamatosan információkat kapjon, hogy a stratégiai fontosságú döntésekben gyorsan tudjon lépni. Ehhez természetesen a tulajdonostársak, alapítók közreműködése is elengedhetetlen.

Az SZTA 2015 végéig kitűzött és teljesíthető céljai között szerepel, hogy közel 100 vállalkozás növekedését segítse uniós tőkeforrással, amely az Alap rendelkezésére bocsátott, kihelyezhető összegek teljes felhasználását jelentené.

Amellett azonban, hogy nagy számosságú vállalkozást kíván felfelé ívelő pályára állítani, az SZTA számára az is fontos, hogy a cégek felismerjék a befektető portfóliójához való tartozás előnyeit, és kihasználják az előttük kínálkozó lehetőséget. Mint a fémipari vállalkozások és a kreatív ipar legnagyobb hazai befektetője, céljaként kezeli, hogy az egyes vállalkozások eredményét az együttműködés erősítésével is segítse. Ennek során zajlik a portfólión belüli kapacitás és komparatív előnyök felmérése, valamint a közös célok meghatározása. Az Alap ebben operatív szerepet vállalva segíti cégeit.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]