Átadták a Top 10 Legérdekesebb Magyar Innováció Díj 2018. évi elismeréseit, amelyeket a 100 legérdekesebb magyar innovációról szóló kiadványban szereplő cégek közül választott ki a zsűri. A díjazottak között három olyan vállalkozást is találunk, amelyek fejlődését a Széchenyi Tőkebefektetési Alap segítette. Nézzük, 2018-ban melyek voltak a leginnovatívabb megoldások!

A Stefánia Palota és a Honvéd Kulturális Központ adott helyet annak rendezvénynek, ahol a Top 10 legérdekesebb magyar innovációt díjazták, a tavaly megjelent 100 legérdekesebb magyar innováció című kiadványban szereplő projektek közül. A díjátadó est és a kiadvány fővédnöke Palkovics László innovációs és technológiai miniszter volt. Az esemény egyben jótékonysági est is volt, amelynek bevételeiből a szervezők a törökbálinti Tábitha Gyermekhospice ház munkáját és bővítését támogatták.

A rendezvényt Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a gazdaság teljesítményének és a társadalmi stabilitásnak köszönhetően lehetőség van arra, hogy komolyan foglalkozzunk az innovációval. A kormány szándéka, hogy Magyarországon a GDP 1,8 százalékát tegye ki a kutatás-fejlesztésre és innovációra fordított forrás.

Az innovációkat bemutató kiadvány, valamint a rendezvény célja egyaránt egy kommunikációs híd betöltése a piac szereplői között, a magyar gazdaság fejlődésének segítése, a hazai kis- és középvállalatok innovációinak bemutatásával, illetve az egyetemisták, szakiskolások innovációhoz való viszonyának fejlesztése.

A 2018. évi Top 10 Legérdekesebb Magyar Innováció Díj elismerésben az alábbi projektek részesültek:

Noah Global Kft.: A Noah Ház egy megújuló energiát hasznosító, közműdíj- és rezsimentes, önfenntartó lakóház. Az épület újrahasznosítható anyagokat felhasználó, előre gyártott elemekből készül, különleges szigeteléssel és technológiával. A személyre szabható lakóház képes megteremteni saját energiaszükségleteit, az elektromos berendezések működtetéséhez a napenergiát hasznosítja, illetve gyűjti és tisztítja az esővizet.

MDQuest Kft.: A szegedi vállalkozás az anyacége által kifejlesztett egyedi diagnosztikai eszköz, a SOLVO MDQ Kit továbbfejlesztésével és értékesítésével foglalkozik, amely daganatos és gyulladásos betegségek diagnosztizálására alkalmas. A személyre szabott diagnosztikai eljárás segíti a terápiás döntéstámogatást, illetve a bizonyos MDR (multidrog rezisztencia) jelenséggel érintett betegek túlélését és életminőségét daganatos és gyulladásos betegségekben. Az egészségügyi innovációt a Széchenyi Tőkebefektetési Alap 2014-ben 180 millió forint tőkebefektetéssel támogatta.

Clean-Way Környezetvédelmi és Közbeszerzési Kft.: A vállalkozás az építőiparban keletkező másodnyersanyagok hasznosításával foglalkozik, a környezet terhelésének csökkentésével, valamint a kivitelező cégek számára problémaként keletkező hulladékanyagok hasznosításával.

RF Anatomy Kft.: Egyedülálló humán anatómiai oktatási csomag, melynek célja, hogy online felületen adjon segítséget az emberi test legapróbb részleteinek megismeréséhez. A vállalkozás célja, hogy a különböző forrásokból elérhető információk összegyűjtésével egyetlen termékpalettával teljeskörűen lefedje a tananyagot az egészségügyi hallgatók számára.

Stringbike Kft.: A cég egy alternatív kerékpárhajtó technológia fejlesztésével foglalkozik. A prémium kerékpár lánc nélkül hajtható, ezáltal pedig fontos értékei közé tartozik a dinamikus, rezgésektől mentes hajtás, az olaj- és kenőanyag-mentesség, illetve a dizájn is. A vállalkozás legújabb terméke a mozgássérültek helyváltoztatását segíti: a push-pull handbike a kerekesszék elé csatolható hajtásforma, amely a szennyeződésmentesség mellett a felsőtestet is aktívan dolgoztatja. Az innovatív ötletre épülő vállalkozás a Széchenyi Tőkebefektetési Alap figyelmét is felkeltette, 117,8 millió forintot fektetett az alap 2014-ben a vállalkozásba, majd 2018-ban újabb 40 millió Ft tőkét emelt, privát társbefektetővel együtt.

Sanatmetal Kft.: Traumatológiai, ortopédiai, gerincsebészeti, fogászati, állatgyógyászati implantátumokat és nagyízületi (csípő és térd) protéziseket gyártó és forgalmazó vállalat, amely a nemzetközi ismertséget termékinnovációkkal érdemelte ki. Választékuk évente mintegy 1000 termékkel bővül.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Power-to-Gas Hungary Kft.:  Az úgynevezett áramból-gáz típusú erőmű hálózati termelésre képes, biológiai metánfejlesztésen alapuló technológiát alkalmaz.

Rákosy Glass Kft.: Egyedi üvegszerkezetekkel, nyílászárókkal, motoros mozgatású tolóajtókkal, illetve hőszigetelő üveggel foglalkozó vállalat. A díjazott fűtőüveg termékük ablaküvegként és/vagy radiátorként egyaránt megjelenhet, az átlátszótól a teljesen egyedileg mintázott változatig, rábízva ezt az ingatlantulajdonosok ízlésvilágára és fantáziájára.

OrthoSera Dental Zrt.: A győri vállalkozás célja az osztrák anyacég által kifejlesztett, a piacon egyedülállónak számító csontszövet termék, a BoneAlbumin fogászati hasznosítása. A technológia különlegessége, hogy teljesen képes alkalmazkodni az emberi szövetekhez, illetve képes az elvesztett csontmennyiség helyére funkcionálisan az eredetivel azonos szövetet növeszteni. A jutást 2015-ben 180 millió forinttal finanszírozta a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Széchenyi Tőkebefektetési Alap.

Daniella Ipar Park Kft.: Ipari ingatlanok bérbe adásával foglalkozik, multinacionális vállalatok és kkv-k számára, emellett pedig Energocell termékükkel a káros, környezetet terhelő üveghulladékokból hasznos, hőszigetelő anyagot, üveghabot állítanak elő.

A Top 10 mellett különdíjak is kiosztásra kerültek. Különdíjat kapott a Greenwave Technology Kft. vízkultúrás növénytermesztési megoldása, a K9 -Sport Kft. Duo-Flex rugalmas kutyahámja, valamint a Floreande Kft. „varázslatos virágok” terméke.