Baracsi-PalettaA Széchenyi Tőkealap tavaly óta négy termékével van jelen a piacon, aminek köszönhetően a hazai kis- és középvállalkozásoknak még több lehetőségük nyílt forrásbevonásra. Tőkeigénylés esetén a cégek már társbefektetőt is ajánlhatnak az Alapnak, illetve a több mint két éve működő cégek mellett már induló kisvállalkozások is fordulhatnak az SZTA-hoz. A negyedik termék egy keretszerződésen alapuló társbefektetési lehetőséget takar, amely hosszú távú együttműködést biztosít az SZTA és a jelentkező tőkealap között. Ebben a konstrukcióban fektetett be két alap a mezőtúri Baracsi-Palettába.

A családi vállalkozás alapítói már közel harminc éve foglalkoznak rakodólap gyártásával és forgalmazásával, a cég pedig ebben a formában 1997 óta működik. Sikeres működésének köszönhetően ma már a legnagyobb hazai raklapgyártó cégek közé tartozik, Magyarországon minden más vállalatnál több és többféle terméket készít. A gazdasági válságot a cég a menedzsment felkészültségének és megfelelő döntéseinek köszönhetően csak kis mértékben érezte meg.

Milyen céljai vannak a cégnek a következő években?

A cég középtávú stratégiájának legfontosabb eleme, hogy modern, nagy hatékonyságú technológia üzemeltetésével folyamatosan tudja növelni termelékenységét, alkalmazkodva a változatos vevői igényekhez. A technológiai fejlesztés mellett a korszerű munkakörnyezet kialakítása és az energiahasznosítás optimalizálása egyaránt cél, amelynek egyik eszköze a tevékenység során képződő hulladék újrahasznosítása.

A társaság új tárolókapacitás megépítését, illetve a hozzá kapcsolódó kiszolgáló infrastrukturális háttér fejlesztését is tervezi. A technológiai fejlesztésnek és az új logisztikai kapacitásnak köszönhetően várhatóan rövidül a különböző terméktípusok előállításához kapcsolódó átállási idő, és alacsonyabb fajlagos időráfordítás mellett növekedhet a termelési volumen is.

Miért alkalmas a cég tőkebefektetésre?

Az elmúlt évtizedekben a tulajdonosok következetesen építették a céget, aminek köszönhetően a vállalkozás termékpalettája ma már teljes körűen ki tudja szolgálni a hazai és a külföldi partnerek igényeit is. A rendelések 40 százaléka külföldről érkezik be, exporttevékenységével a társaság elsősorban az osztrák és a svájci célpiacokat célozza meg. A vállalkozás korszerű technológiája biztosítani tudja a gyártáshoz szükséges hőkezelési eljárásokat is. Az elmúlt évek szűkülő gazdasági környezetében a folyamatos fejlesztéseknek köszönhette, hogy erősíteni tudta versenypozícióját, és biztosítani tudta stabil működését.

[insert_php]
kalkulator();

Mit érdemes tudni a befektetésről?

A Széchenyi Tőkealap 98 millió forinttal szállt be a cégbe, emellett az Euroatlantic Capital Zrt. társbefektetőként további 42 millió forint forrást biztosít a cég számára. Az összeget a társaság egyrészt infrastruktúra- és eszközfejlesztésre, másrészt pedig forgóeszköz finanszírozásra használja fel.

A keretszerződésről:

A társbefektetővel kötött keretszerződés egy hosszabb távú, ugyanakkor rugalmas együttműködés alapjait fekteti le az SZTA és a résztvevő privát tőkealap között. Ennek égisze alatt meghatározásra kerülnek az együttműködés keretei; a tervezett befektetés(ek) nagyságrendje, a későbbi részesedések aránya, az elvárt hozamok, a közös befektetés eredményeként megvalósuló együttes tulajdonlás együttműködési szabályai, az eredménykövetés és a vagyonkezelés rendszere, továbbá a kölcsönösen elfogadott kilépési stratégia is. Ebben az esetben a privát tőkealap a kezdeményező fél, ő világítja át elsőként az általa kiválasztott célvállalatot, részletesen elemzi az üzleti tervet, kidolgozza a közös befektetés keretrendszerét, és a maga részéről végleges döntést hoz a tranzakció végrehajtásáról – ekkor ajánlja fel a társulási lehetőséget az SZTA-nak. Az egyes befektetések 75 és 750 ezer euró közötti összegről szólhatnak, a tőkebefektetéshez kapcsolódó – annak 25 százalékát nem meghaladó – tagi kölcsön lehetőségével. A keretszerződésen alapuló társbefektetés esetében az elvárt magánforrás nagysága legalább 30 százalék, a foglalkoztatottak elvárt száma 25 fő. Az SZTA egy magánbefektető által ily módon kezdeményezett tranzakcióban 70 százalék erejéig biztosíthat tőkét.