Társbefektetővel közösen emelt tőkét az SZTA egy családi vállalkozásban

Társbefektetővel közösen emelt tőkét az SZTA egy családi vállalkozásban

Társbefektetővel közösen emelt tőkét az SZTA egy családi vállalkozásban 150 150 SZÉCHENYI ALAPOK

Baracsi-PalettaA Széchenyi Tőkealap tavaly óta négy termékével van jelen a piacon, aminek köszönhetően a hazai kis- és középvállalkozásoknak még több lehetőségük nyílt forrásbevonásra. Tőkeigénylés esetén a cégek már társbefektetőt is ajánlhatnak az Alapnak, illetve a több mint két éve működő cégek mellett már induló kisvállalkozások is fordulhatnak az SZTA-hoz. A negyedik termék egy keretszerződésen alapuló társbefektetési lehetőséget takar, amely hosszú távú együttműködést biztosít az SZTA és a jelentkező tőkealap között. Ebben a konstrukcióban fektetett be két alap a mezőtúri Baracsi-Palettába.

A családi vállalkozás alapítói már közel harminc éve foglalkoznak rakodólap gyártásával és forgalmazásával, a cég pedig ebben a formában 1997 óta működik. Sikeres működésének köszönhetően ma már a legnagyobb hazai raklapgyártó cégek közé tartozik, Magyarországon minden más vállalatnál több és többféle terméket készít. A gazdasági válságot a cég a menedzsment felkészültségének és megfelelő döntéseinek köszönhetően csak kis mértékben érezte meg.

Milyen céljai vannak a cégnek a következő években?

A cég középtávú stratégiájának legfontosabb eleme, hogy modern, nagy hatékonyságú technológia üzemeltetésével folyamatosan tudja növelni termelékenységét, alkalmazkodva a változatos vevői igényekhez. A technológiai fejlesztés mellett a korszerű munkakörnyezet kialakítása és az energiahasznosítás optimalizálása egyaránt cél, amelynek egyik eszköze a tevékenység során képződő hulladék újrahasznosítása.

A társaság új tárolókapacitás megépítését, illetve a hozzá kapcsolódó kiszolgáló infrastrukturális háttér fejlesztését is tervezi. A technológiai fejlesztésnek és az új logisztikai kapacitásnak köszönhetően várhatóan rövidül a különböző terméktípusok előállításához kapcsolódó átállási idő, és alacsonyabb fajlagos időráfordítás mellett növekedhet a termelési volumen is.

Miért alkalmas a cég tőkebefektetésre?

Az elmúlt évtizedekben a tulajdonosok következetesen építették a céget, aminek köszönhetően a vállalkozás termékpalettája ma már teljes körűen ki tudja szolgálni a hazai és a külföldi partnerek igényeit is. A rendelések 40 százaléka külföldről érkezik be, exporttevékenységével a társaság elsősorban az osztrák és a svájci célpiacokat célozza meg. A vállalkozás korszerű technológiája biztosítani tudja a gyártáshoz szükséges hőkezelési eljárásokat is. Az elmúlt évek szűkülő gazdasági környezetében a folyamatos fejlesztéseknek köszönhette, hogy erősíteni tudta versenypozícióját, és biztosítani tudta stabil működését.

[insert_php]
kalkulator();

Mit érdemes tudni a befektetésről?

A Széchenyi Tőkealap 98 millió forinttal szállt be a cégbe, emellett az Euroatlantic Capital Zrt. társbefektetőként további 42 millió forint forrást biztosít a cég számára. Az összeget a társaság egyrészt infrastruktúra- és eszközfejlesztésre, másrészt pedig forgóeszköz finanszírozásra használja fel.

A keretszerződésről:

A társbefektetővel kötött keretszerződés egy hosszabb távú, ugyanakkor rugalmas együttműködés alapjait fekteti le az SZTA és a résztvevő privát tőkealap között. Ennek égisze alatt meghatározásra kerülnek az együttműködés keretei; a tervezett befektetés(ek) nagyságrendje, a későbbi részesedések aránya, az elvárt hozamok, a közös befektetés eredményeként megvalósuló együttes tulajdonlás együttműködési szabályai, az eredménykövetés és a vagyonkezelés rendszere, továbbá a kölcsönösen elfogadott kilépési stratégia is. Ebben az esetben a privát tőkealap a kezdeményező fél, ő világítja át elsőként az általa kiválasztott célvállalatot, részletesen elemzi az üzleti tervet, kidolgozza a közös befektetés keretrendszerét, és a maga részéről végleges döntést hoz a tranzakció végrehajtásáról – ekkor ajánlja fel a társulási lehetőséget az SZTA-nak. Az egyes befektetések 75 és 750 ezer euró közötti összegről szólhatnak, a tőkebefektetéshez kapcsolódó – annak 25 százalékát nem meghaladó – tagi kölcsön lehetőségével. A keretszerződésen alapuló társbefektetés esetében az elvárt magánforrás nagysága legalább 30 százalék, a foglalkoztatottak elvárt száma 25 fő. Az SZTA egy magánbefektető által ily módon kezdeményezett tranzakcióban 70 százalék erejéig biztosíthat tőkét.