success_businessA tevékenységét 2011-ben elindító SZTA várhatóan 2018 és 2020 között fogja lezárni befektetéseinek többségét, miután a jellemzően 3-7 éves befektetési időszakban tőkével, valamint szakmailag támogatta a cégek fejlődését, bővülését. Az alap 2014 és 2016 között volt a legaktívabb, ekkor két és fél év alatt több mint 60 befektetési tranzakciót hajtott végre a 96-ból. Ez idő alatt 21 befektetését zárta le, kimagasló 80 százalékos sikeraránnyal. Sikeresnek tekinthetők, mert ezek az ügyletek a tőke megtérülésén túl hozamot is termeltek. Ezt a nagyobb tőkeösszeget a kormány döntése értelmében az SZTA újabb kis- és középvállalkozásba fektetheti.

A befektetés sikerre viteléhez jellemzően teljesen elegendő egy átlagosan 3-7 éves befektetési időszak. Ez idő alatt az SZTA anyagi és szakmai támogatásával a vállalkozások képesek megerősíteni piaci helyzetüket, valamint meg tudják teremteni azokat a feltételeket, amelyek a hosszú távú stabilitást és növekedést biztosítják számukra. Ha megnézzük azokat a vállalkozásokat, amelyek értékük növekedése és pénzügyi helyzetük megerősödése révén az elmúlt években sikeresen vissza tudták vásárolni az Alap tulajdonrészét, felkészültebb, profibb és érettebb hazai cégeket láthatunk. Az SZTA jelenlegi, mintegy 70 tagból álló cégportfóliója, illetve az újabb befektetések esetében is ezt a célt kívánja szolgálni.

Az SZTA tőkeinjekciója elsősorban olyan fejlesztések, beruházások, piaci döntések finanszírozását célozza, amelyek kifejezetten a vállalkozás növekedését, a piaci térnyerést célozzák. Az SZTA kisebbségi tulajdonostársi jelenléte, szakmai partneri és ellenőrző szerepe a közös érdekek mentén biztosítja, hogy a vállalkozás a meghatározott üzleti tervnek megfelelően használja fel a befektetett tőkét, illetve a vállalkozás hosszú távú növekedési céljaival kompatibilis döntéseket hozzon meg. A 21 lezárt befektetés közül az alábbiakban bemutatunk három olyan céget, amelyek sikertörténete jól tükrözi a tőkeprogram céljait.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

  1. Mobile Engine Kft.

A 2005-ben alapított, miskolci Mobile Engine Kft. mobiltelefon alapú vállalati alkalmazások fejlesztésével és nemzetközi értékesítésével foglalkozik. A társaság első számú terméke a Mobilengine, amely a nagyvállalatok irodán kívüli, komplex munkafolyamatainak szervezésére jelent egyedülálló, felhőalapú megoldást. A vállalkozás óriási sikere, hogy terméke teret tudott hódítani a nyugat-európai és a tengerentúli nagyvállalatok körében is.

Az SZTA 2012-ben összesen 116 millió forintot fektetett a cégbe. A kilépésre a gyors cégnövekedésnek és a kiemelkedő eredményeknek köszönhetően a korábbi tervek szerint, 2014-ben került sor. Ezt követően egy a külföldi piacokon is aktív tőkebefektető befektetése révén a cég tevékenységét a világ egyik legkompetitívebb piacára is kiterjesztette, miután Bostonba helyezte át székhelyét.

  1. Med-Scop Hungary Kft.

A 2013-as alapítású, kaposvári Med-Scop Hungary Kft. első számú projektje egy hazánkban egyedülálló, népegészségügyi célokat szolgáló, komplex szűrőprogramok kivitelezésére alkalmas mobil szűrőállomás üzemeltetése. A legfejlettebb vizsgálati technológiákat (CT) alkalmazó szűrőállomás 2014 óta üzemel, két év alatt számos szűrést bonyolított le hazánkban, a fővároson kívül kisvárosokban, illetve olyan aprófalvakban és gyártelepeken, ahol korábban nem vagy nehezen lehetett volna megoldani a teljes körű vizsgálatokat.

Az SZTA 2013-ban összesen 120 millió forintot fektetett be a vállalkozásba, amelyből a cég a komplett diagnosztikai eszközparkkal rendelkező mobil szűrőállomás felszerelését és piaci bevezetését finanszírozta. A szűrőállomás iránt mutatkozó kimagasló érdeklődésnek, illetve a nyereséges üzemeltetésnek köszönhetően a vállalkozás két év alatt olyan pozitív eredményeket ért el, hogy a cég önállóan volt képes tovább fejlődni, és 2015-ben visszavásárolta az Alap üzletrészét. A tőkebefektetésnek, illetve a stabil növekedésnek köszönhetően lehetővé vált a szolgáltatás országos kiterjesztése, a szolgáltatás felmerülő igények szerinti további fejlesztése, illetve az árbevétel folyamatos növelése.

  1. Gémtech Kft.

A 2009-ben alapított, napkori székhelyű Gémtech Kft. nehéz fémszerkezetek (pl. daruk, hídelemek) és hagyományos acélszerkezetek gyártásával, egyedi gépgyártással és gépi forgácsolással foglalkozik. A vállalkozás mára Északkelet-Magyarország egyik meghatározó fémipari vállalkozásává vált, világszínvonalú infrastruktúrájával és képzett szakmai gárdájával a nemzetközi megrendelői kör legnagyobb, leghíresebb vállalatait szolgálja ki.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap 2012-ben összesen 84 millió forintot fektetett a GémtechKft.-be. A tőkebefektetés eredményeként a vállalkozás jelentős mértékű növekedésnek indult, túlteljesítette az üzleti tervben meghatározott célokat, mind árbevétele, mind üzleti eredménye megtöbbszöröződött a befektetési időszak alatt. A növekedés olyan mértékű lett, hogy a cég ki tudott alakítani egy középvállalati szervezeti struktúrát. A cég végül 2015-ben, a tervek szerinti időpontban vásárolta vissza az SZTA üzletrészét, de az Alap a társaság egyes ígéretes fejlesztési programjaiban újabb befektetésekkel vállal részt.