magantokeAz európai uniós tőkeforrások megfelelő felhasználása a hazai magántőkét is megmozgatja, több forrásbevonási lehetőséget biztosítva a hazai kis- és középvállalkozások számára. Kiváló példa erre az SZTA, amelynek portfóliócégei az Alap 13 milliárd összértékű tőkebefektetéseivel egy időben összesen 4,5 milliárd forint értékű privát tőkét vontak be. Az Alap uniós forrásain túl tehát több mint 30 százaléknyi tőkét is mozgósított, annak ellenére, hogy az EU ilyen feltételt nem írt elő a tőkeprogram esetében.

A Széchenyi Tőkealap több mint 90 vállalkozásba fektetett kockázati tőkét, ezek háromnegyedénél az SZTA tőkeforrása mellé további privát források is társultak – jellemzően a nagyobb tőkeösszeget igénylő, jobb növekedési potenciállal rendelkező, ebből kifolyólag nagyobb kockázatú projektek esetében. A kis- és középvállalkozások növekedési céljait támogató tőkét jellemzően privát szereplők, üzleti angyalok, valamint az adott cégek alapítói biztosították.

Azáltal, hogy az Alap a növekedéshez szükséges lépések, beruházások költségét privát szereplőkkel megosztva finanszírozza, a kkv-knak több esetben is lehetősége nyílik arra, hogy az SZTA befektetésenkénti maximuma feletti összeget igényeljenek, valamint szélesebb szakmai kapcsolati hálóhoz férjenek hozzá, emellett pedig fontos kiemelni, hogy a megosztott kockázatvállalással az uniós forrás is nagyobb mértékben tud hasznosulni. Az Alap hozzájárulása nélkül a 4,5 milliárd forintos összeg jelentős részét feltehetőleg nem fektették volna be, illetve a kisebb összegű befektetések csak lassabb ütemű építkezést tettek volna lehetővé az egyes vállalkozásoknál.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

A közös befektetés valamennyi ügylet esetében javította az üzleti terv hatékony megvalósítását, valamint elősegítette a vállalkozások gyorsabb előrehaladását. A társbefektetők a tőkebevonáson túl jellemzően iparági kapcsolatrendszerükkel, valamint operatív tevékenységükkel is segítik a társaságok napi működését. Ez pedig az üzleti célok támogatása mellett az SZTA kockázatát is csökkenti.

A sikeres társbefektetői együttműködésekre valamennyi iparágban található jó példa, többek között érdemes megemlíteni a prémium autómárkáknak belsőtér-komponenseket beszállító Schäfer-Oesterle Kft., a divattervezéssel foglalkozó Gold Lumen Kft., a BoneAlbumin technológiát hasznosító OrthoSeraDental Kft. vagy a 2016 végén sikeres exitet megvalósító raklapgyártó cég, a Baracsi-Paletta 97. Kft.