exit1A Széchenyi Tőkealap sikeresen lezárta befektetését a szegedi Eno-Pack Kft.-ben. A tőkealap 2012-es beszállása után a cég tulajdonosai eredményes tevékenységük további felfutásával számolva, a tervezett futamidő előtt saját forrásból visszavásárolták az SZTA részesedését. A több mint 15 éves, borászati csomagolóanyagokkal foglalkozó vállalkozás a csaknem 50 millió forintos tőkebefektetést kapacitásbővítésre, ezen keresztül piaci helyzetének megerősítésére használta fel.

A szegedi székhelyű vállalat borászati és pálinka csomagolások előállításával és piacra vitelével foglalkozik. A cég széles megrendelői körének köszönhetően jól ismeri a hazai borászatok igényeit, és azokhoz igazodva készítette el üzleti tervét. A hazai piacra jellemző, hogy a külföldi beszállítók általában csak nagyobb mennyiség (50 ezer–100 ezer) esetén vállalnak feliratozást, viszont a hazai borászok igénye átlagosan 5–10 ezer darab termék. Ezt kellett az előrelépéshez megoldani.

Az Eno-Pack Kft. két éve e piaci lehetőséget felismerve, a hazai borászatok és pálinkaházak igényeinek megfelelő, a kisebb szériás hazai gyártás feltételeit teremtette meg. Forgóeszköz- és készletfinanszírozásuk elemzése, illetve a megrendelők letesztelése alapján arra jutottak, hogy a tervezett fejlesztések jó megtérüléssel járnának, azonban az ehhez szükséges komplex beruházásra nem volt meg a saját finanszírozási lehetőségük, így belevágtak a forrásgyűjtésbe.

A Széchenyi Tőkealap összesen közel 50 millió forintos tőkebefektetést hajtott végre, amelynek segítségével a vállalkozás bővíteni tudott, és a saját kapacitásokra építve a hazai piac méretéhez igazodva, rugalmasabban szolgálhatta ki közel 300 megrendelőjét. Mindezt jól tükrözte a cég árbevételének alakulása is:

Eno-Pack_eredmenyek1

A tulajdonrész visszavásárlásakor a cég a befektetett tőkét az elvártnál magasabb hozammal együtt fizette vissza az SZTA felé. A Széchenyi Tőkealap ezzel már két sikeres exitet tudhat maga mögött. Az előző hónapban a Mobile Engine Kft. tudta két év sikeres működés után az általánosan elvárt hozamszint feletti árfolyamon kivásárolni az Alap tulajdonrészét. Bár a két cég mérete, piaca és céljai eltérőek, a külső tőkeforrásnak köszönhetően mindkét társaság már jóval hamarabb ért el ehhez a döntési és érettségi ponthoz, két év alatt teljesítve a terveket, így képesek voltak „visszaszerezni” a kisebbségi tulajdonosnak eladott üzletrészeket.

Ha egy tőkealap cégportfóliójának tábora kellően népes, előbb-utóbb egyre több lesz az exit is. A Széchenyi Tőkealap közel 50 tagú cégportfóliójával a hazai piacon a legtöbb befektetéssel rendelkezik, és 2014 végéig várhatóan még számos vállalkozásba befektet.