A magyar vízipar évtizedek óta nemzetközileg elismertnek számít, a vízgazdálkodási technológiáink szerte a világban keresettek. A magyar vállalkozások erős tudásbázissal, magas szintű mérnöki szolgáltatásokkal és technológiai megoldásokkal rendelkeznek, aminek köszönhetően Magyarország világszínvonalú vízipari megoldásokat tud kínálni a vízhiánnyal és nem megfelelő vízellátással küzdő országoknak.

Az elmúlt időszakban magyar vízipari cégek százmillió eurós nagyságrendben állapodtak meg vagy tárgyaltak ázsiai beruházásokról, többek között Vietnámban, Srí Lankában, Indiában vagy Szaúd-Arábiában. A több nemzetközileg is sikeres céget tömörítő Magyar Vízipari Klaszter versenyelőnye, hogy a vízgazdálkodás valamennyi szegmensében, így többek között a víz- és csatornahálózatok kiépítése, az ivóvíztisztítás, -szolgáltatás, -csomagolás, -kezelés, árvízvédelem vagy vízlelőhelyek felkutatása területén tud komplex szolgáltatásokat nyújtani.

Tavaly Budapesten rendezték a Víz Világtalálkozót (Budapest Water Summit), ahol számos olyan piacképes, innovatív magyar terméket mutattak be, amely számos vízügyi problémára megoldást tud kínálni. Képviselte magát többek között egy napelemes víztisztító, egy találmány, amely a szennyvíztisztítást a szennyvízből kinyert energiával képes megoldani, de szerepelt egy olyan berendezés is, amely a légkörbe kerülő metán kibocsátását tudja korlátozni.

A magyar vízipar nemzetközi hírnevére és az új, egyedi fejlesztésekre építve a szektor exporttevékenysége fontos szerepet kaphat a gazdaság erősítésében. Mivel a vízzel összefüggő globális problémák globálisan egyre nagyobb területet érintenek, a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat figyelembe vevő, innovatív vízipari megoldások fejlesztése egyre szükségesebbé válik.

A világtalálkozón Áder János köztársasági elnök kiemelte, hogy 2030-ig a népesség további gyarapodása és az élelmiszer-fogyasztás növekedése 30 százalékos vízfogyasztás-emelkedéssel jár, míg az iparnak 2050-ig minimum 50 százalékkal több vízre lesz szüksége. Kulcsfontosságú tehát, hogy a magas szakmai tudással rendelkező magyar vízipari cégeknek meglegyen a lehetőségük a nemzetközi piacokon való megjelenésre és exporttevékenységük bővítésére. A Széchenyi Tőkebefektetési Alap mint a magyar hagyományos iparágak vállalkozásait legaktívabban és legnagyobb számban támogató tőkebefektető kiemelt szektorként tekint a környezetiparra, azon belül is a víziparra.

[post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter]

Az elmúlt években az SZTA több olyan kisvállalkozást finanszírozott kockázati tőkével, amely egyedi fejlesztésével komoly érdeklődésre tarthat számot a vízhiánnyal sújtott fejlődő országokból. A Cyclator Kft. korszerű technológiával működő, innovatív szennyvízkezelő reaktora már számos magyarországi szennyvíztelepen működik. Tisztító eljárásuk lehetővé teszi, hogy a szennyvíz újra felhasználható legyen például a mezőgazdaságban, az építészetben, gyártóüzemekben, erőművekben, mesterséges tavakban, a háztartásokban, illetve ivóvízként is. A nemzetközileg is versenyképes technológia (itt írtunk róla bővebben) egy 70 éve a piacon működő indiai vállalat figyelmét is felkeltette már.

Ugyancsak egyedi biotechnológiai szennyvíztisztítási eljárással kíván nemzetközi piacra lépni az INWACOO Kft. A cég ContiSeq nevű technológiájának előnye a korábbiakkal szemben, hogy alacsonyabb a fajlagos energiafelhasználása, teret nyújt a fajlagos beruházási költségének racionalizálására, valamint egyszerűbb az alkalmazása. A cég célpiacai közé régiónkon kívül a Közel-Kelet, Észak-Afrika és Ázsia tartozik.

A Biopolus Technológiák Zrt. a világon egyedülálló, integrált városi víz-, energia- és anyag-visszaforgató rendszerek, ún. „élőgyárak” fejlesztésével foglalkozik. A cég a világ városainak, üzleti, lakó- és ipari parkjainak kínál látványos és egyben gazdaságos vízforgalmi rendszereket. Az elmúlt években már számos országból, többek között Európából és Ázsiából érkezett érdeklődés, és már több nemzetközi együttműködési megállapodás is született.

Annak köszönhetően, hogy az SZTA 2017-től még nagyobb tőkekerettel folytathatja a tőkekihelyezést, lehetősége nyílik rá, hogy 2025-ig még több vízipari cég fejlesztéséhez és nemzetközi piaci terjeszkedéséhez tud hozzájárulni.