Ipar_4.0_KozpontA digitalizációra építő negyedik ipari forradalom (Ipar 4.0) által elindított trendeket nemcsak megérteni, de minél gyorsabban alkalmazni is kell, hogy a vállalkozások eséllyel vegyék fel a kesztyűt az egyre éleződő regionális és globális versenyben. A lemaradás akár egy-egy cég végét is jelentheti, ezért minden termelő vállalkozásnak érdemes tisztában lennie a szektor fejleményeivel, illetve a Magyarországon elérhető programokkal, képzésekkel és finanszírozási lehetőségekkel. A kormány a magyar gazdaságot, illetve a hazai kkv-szektort folyamatosan készíti fel arra, hogy eredményesen és sikeresen vegyen részt a negyedik ipari forradalomban. A nemzeti iparfejlesztési stratégia – az Irinyi Terv – 2016-ban számos fejlesztési területet, irányt és eszközt meghatározott, amelyek megvalósítása már több fronton el is indult. Több képzési program, vissza nem térítendő források, pénzügyi eszközök is elérhetővé váltak (ezekről itt bővebben), illetve az Irinyi II. Kockázati Tőkealap befektetési tevékenységének megkezdésével a magyar piacon megjelent az első olyan tőkeprogram is, amely elsőként tűzte ki céljául az Ipar 4.0-s fejlesztések tőkefinanszírozását. Hogyan tanulhatják el a kkv-k a digitalizált ipar gyakorlatát? A korszerűsödni kívánó ipari cégek képzésének, negyedik forradalomba való bevonódásának kiemelkedő eszköze az Ipar 4.0 Mintagyár projekt, amelynek a mintagyárak létrejötte mellett egyik fontos lába az először tavaly megrendezett, és országszerte több mint kétezer látogatót vonzó Modern Gyárak Éjszakája. A projekten belül továbbá nagy hangsúlyt fog kapni az Ipar 4.0 Technológiai Központ, amely segíteni fogja a hazai kkv-kat termelési rendszereik modernizálásában. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomány Egyetem (BME) berkein belül létrehozott Központról a nemrég megrendezett megnyitó eseményen árultak el többet a program kiötlői. A megnyitón Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy Magyarország digitális átalakulásához elengedhetetlen a magyar kkv-k fejlesztése, nemzetközi versenyképességük növelése, és az, hogy minél többen, és minél szélesebb körben használják ki az ipar 4.0 lehetőségeit a hatékonyság, a termelékenység növeléséhez. Az Ipar 4.0 Technológiai Központ ezeket a törekvéseket fogja támogatni. A legfontosabb tudnivalók az Ipar 4.0 Technológiai Központról:

Az áprilistól induló programra már lehet regisztrálni az ipar4.hu weboldalon. A Központot azon kkv-knak a munkatársai, amelyek regisztráltak a programba, ingyenesen látogathatják egy előre egyeztetett időpontban.

Egyre több egyetem vesz részt az Ipar 4.0-s ökoszisztéma fejlesztésében [post_newsletter title=”Iratkozzon fel hírlevelünkre!”][/post_newsletter] A megnyitó után néhány nappal rendezték meg a Pannon Egyetem nagykanizsai campusa és a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI) szervezésében az Élni és dolgozni a digitális világban című rendezvényt, amely szintén a negyedik ipari forradalom kihívásaira való megoldáskeresést helyezte a középpontba. Ennek része volt egy előkészítés alatt álló oktatási program tartalmának megvitatása is. Mivel az FTI a korábbi években már sikeresen indított a témához szorosan kapcsolódó képzést atipikus oktatási formában, ez kiváló alapot teremt a Pannon Egyetem nagykanizsai campusa által tervezett új, diplomásoknak szóló Ipar 4.0 menedzsment két féléves programja számára. A nagykanizsai eseményen szintén részt vett Lepsényi István államtitkár, aki kiemelte, hogy a gyakorlat mellett a kitörési pontok egyike az oktatás; jól látszik, hogy a gazdasági fejlődéshez elengedhetetlenek az egyetemek, tudásközpontok. Jó hír, hogy elmondása szerint a felsőoktatási intézmények és a vállalatok kapcsolatai egyre erősebbek, illetve egyre több, az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó képzés indul. Beszédében arról is beszámolt, hogy:

újonnan kidolgozott fejlesztési stratégia kerül hamarosan a kormány elé a vállalkozásfejlesztés, a logisztika és gyártás, a ­munkaerőpiac, a kutatás-fejlesztés és innováció, valamint az ezek háttereként szolgáló ökoszisztéma megteremtése céljából.

Arról, hogy egy ipari vállalkozás hogyan készülhet fel a negyedik ipari forradalomra, ebben a bejegyzésben írtunk bővebben.